POST

Een dieet-vrije wereld!

Ik krijg een mailtje van Ilse: Help! Mariek, het gaat helemaal niet zoals ik had verwacht. Ik wilde graag afvallen en gewicht kwijtraken maar het gaat zo langzaam. Ik sta echt elke dag op die weegschaal maar die cijfertjes lijken wel vastgeschroefd te zijn. Er gebeurt nu al twee weken helemaal niets meer, ik kan wel janken.

De weg ernaartoe is langer

Op Instagram en Facebook lees je altijd de succesverhalen van iedereen. En dat is ook logisch, ik zet er zelf ook regelmatig een mooi verhaaltje op zodat anderen weten bij wie ze moeten aankloppen als ze een leefstijlcoach zoeken. Maar in de tijd dat iemand voor een kennismaking komt en totdat diegene met een review op internet staat, zit er vaak een hele tijd tussen. Want zoals vele van jullie wel weten ben ik geen afslankgoeroe. Ik richt mij liever op het resultaat op de lange termijn. En dan krijg je tijdens het proces wel eens van die berichten of mailtjes van Ilse.

Afvallen moet langzaam gaan

Het klopt dat afvallen bij mij in de praktijk niet snel gaat. Je verliest geen 5 kilo per week. Maar wist je dat het voor je lijf helemaal niet goed is om 5 kilo per week af te vallen? Het is juist super goed dat het wat langzamer gaat.

Zodra je structureel veel te weinig kilocalorieën binnenkrijgt bouwt je lichaam tekorten op. Je lichaam krijgt te weinig vitamines, mineralen en voedingsstoffen binnen waardoor deze tekorten ontstaan. Je kan het een beetje vergelijken met een plant. Die kan wel even zonder water maar zodra je hem structureel geen nieuw vers water geeft zal die het niet lang overleven. Zo is het ook met je lichaam. Als jij je lijf de hele tijd een tekort geeft zal deze niet meer optimaal functioneren.

Een dieet volgen is gewoon niet leuk

Met een lage calorie inname zal je misschien snel afvallen maar je bouwt ook tekorten op en vroeg of laat kom je jezelf dan weer tegen. Want heb je tekorten aan bepaalde voedingsstoffen dan gaat je lichaam vroeg of laat op zoek naar snelle energieleveranciers. En geloof mij maar, dat is niet een wortel of een stengel bleekselderij. De kans is erg groot dat jij je dieet niet gaat volhouden en je terugvalt in oude patronen. Heel fijn voor alle dieetprogramma’s en hun portemonnee maar wat minder fijn voor jou.

Een wereld zonder diëten

Hoe langzamer, hoe beter. Hoe fijn zou het zijn als er geen diëten meer op de wereld waren? En dat klinkt misschien heel gek uit de mond van een leefstijlcoach maar ik meen wat ik zeg. Ik geloof niet in een streng dieet. Misschien iets minder suiker, snoep of wijn maar zeker niet je hele leven omgooien om 4 weken op een knolselderij te sabbelen. Ik kom namelijk heel veel vrouwen tegen die echt alles hebben geprobeerd en alleen maar ongelukkiger zijn geworden. Wat heeft het dan eigenlijk voor zin?

Focus op de binnenkant

Zullen we, om mee te beginnen, in de toekomst wat meer gericht zijn op de binnenkant van de persoon en iets minder de focus leggen op de buitenkant? Zullen we elkaar versterken en in elkaars kracht geloven en iets minder jaloers zijn? Als we daar nou eens mee beginnen dan heeft er niemand meer een steng dieet nodig. En dat lijkt mij eerlijk gezegd een hele fijne wereld.