POST

Iedereen heeft wel iets

Canva - Red Autumn Trees

Goede start, maar dan….. 

Heb jij dat ook wel eens? Je begint super gemotiveerd ergens aan, maar na een paar weken ben je je doel al weer uit het oog verloren. Je begint op 1 september met goede moed en halverwege de maand zit je in het weekend toch weer een hele reep chocola weg te eten, gevolgd door een flesje rode wijn én een pak toastjes met kip kerrie. Herken jij dit ook? Ik denk dat iedereen hier wel eens last van heeft. Ik denk dat ik niet de enige ben die er soms keihard van kan balen dat iets niet lukt. Vaak ga ik dan ook nog eens vergelijken met mijn vriendinnen, die (zo vind ik) wel allemaal heel slank en gelukkig zijn.

Iedereen heeft wel iets

Als ik iets heb geleerd van mijn proces tijdens het afvallen dan is het wel dat ik moest stoppen met vergelijken. Het is het niet waard om je de hele dag bezig te houden met al die andere mensen om je heen. Ik hoor het vrouwen zo vaak zeggen: ‘maar weet je, die vriendin kan alles eten en komt niets aan.’ Ik zeg dan ook altijd: ‘misschien vindt ze zelf dat ze te mager is, of dat haar benen te lang zijn of dat ze geen mooie ronde billen heeft in haar lievelingsbroek.’  

Lieve vrouwen: stop met vergelijken!

Vergelijken met anderen brengt je nooit verder! Het zorgt er alleen maar voor dat je je niet goed gaat voelen. Afvallen en gezonder worden is een proces voor jezelf. Kijk naar je eigen proces en kijk vooral naar de dingen die JIJ goed hebt gedaan. Als ik de hele tijd mijn focus blijf houden op anderen wanneer kan ik dan trots zijn op mezelf? Ik weet als geen ander dat het moeilijk is om niet te vergelijken. Soms zit je gewoon even niet zo lekker in je vel omdat de vakantie over is, het de hele dag regent of dat alles gewoon stom is. Dat kan en dat mag ook. Maar is het dan juist niet heerlijk om gewoon die vriendin eens te bellen en te zeggen dat het even niet zo gaat? In plaats van vergelijken kan je elkaar dan juist heel erg versterken, daar heb je vrienden voor! 

Ont-stressen

Als je verder wilt komen heeft het geen zin om je focus te leggen op de dingen die niet goed zijn gegaan. Misschien heb je in de maand september je doelen iets te scherp neer gezet. Misschien is het niet haalbaar om te zeggen dat je nooit meer een stukje chocola mag eten. Geniet momentjes met een kopje thee én een stukje chocola zijn juist heel belangrijk, zo kan je ont-stressen. Wist je namelijk dat stress de grootste veroorzaker is van het feit dat jij geen gewicht kan verliezen? Stress zorgt ervoor dat het hormoon Cortisol wordt aangemaakt. Dit hormoon zorgt er voor dat je geen vet kan verbranden maar juist vet gaat opslaan. Daarom is het heel goed om deze geniet momenten te koesteren.  

Succes mag je vieren

Als het even niet zo goed gaat of als je niet zo lekker in je vel zit, probeer dan eens een stukje te wandelen of te fietsen om je hoofd leeg te maken. Je zal echt merken dat je je daardoor al een stukje beter gaat voelen. Als je goed voor je zelf zorgt door gezond te eten en lekker te bewegen zul je merken dat je je beter gaat voelen en meer energie krijgt. Stel niet te hoge eisen, kijk naar de dingen die je goed hebt gedaan en koester de geniet momentjes. Elke stap die je maakt is er één en elk succes mag je vieren!