POST

Laat vandaag de start zijn van iets nieuws!

foto website

Laat vandaag de start zijn van iets nieuws. Deze mooie spreuk hangt bij mij in de praktijk ruimte. In het Engels, dat dan weer wel maar dat is niet altijd voor iedereen te begrijpen. Dus vandaar dat ik vandaag de Nederlandse versie er bij pak.  Want iets nieuws beginnen geeft ons allemaal energie. Het woord nieuw geeft al meteen energie, positieve energie. Word jij ook altijd vrolijk van nieuw? Een nieuwe maand, nieuw jaargetij, nieuwe afwasborstel of nieuwe kleding? Soms kan je echt heel erg happy worden van nieuw. En het hoeft niet altijd over spullen te gaan. Je kan namelijk ook echt heel blij worden van een nieuwe gedachten, een nieuwe liefde, of nieuw gedrag wat je voor het eerst hebt gedaan.

Zo sprak ik van de week een cliënt die al haar hele leven te vaak ja heeft gezegd, ik noem haar even Marjan. Marjan doet eigenlijk altijd alles. Ze vind altijd alles leuk, ze doet alles voor iedereen zonder mopperen. Als je het vraagt aan Marjan, die zegt toch altijd ja, die is overal voor in. Ze is ook altijd bezig met van alles en nog wat.

En nu kan je denken, wat een topvrouw die Marjan. Die doet het goed voor de mensen om haar heen. Maar eigenlijk was Marjan hier helemaal niet happy mee. Ze zei altijd maar ja, om de ander tegemoet te komen, om de ander tevreden te houden. Maar wat wilde ze eigenlijk zelf? Waar werd ze zelf happy van? Marjan wilde het graag anders doen. Ze wilde niet meer de hele tijd zeggen: ‘maakt mij niet uit, kies jij maar.’ Ze wilde graag ook haar stem eens laten horen.

En om dat dan voor de allereerste keer te doen, zonder echt oefenen is best spannend. Maar toen ze werd gevraagd voor de zoveelste vrijwilligersklus heeft ze gezegd dat ze er even over na ging denken, om een paar dagen later te bedanken voor de klus. En wat gaaf is dat. Nieuw gedrag was geboren. En dat ene moment geeft je zelfvertrouwen en voor je het weet doe je het gewoon nog een keer.

Waar het op neer komt is dat je niet moet denken dat je niets kan veranderen. Of dat je misschien wel denkt: ‘ja maar ik ben nou eenmaal zo’. Jij bent niet je gedachten. Jij bent gewoon JIJ. En als mens heb je de keus om iets nieuws te doen. Om een nieuwe hobby te beginnen, of om voor het eerst in je leven voor jezelf op te komen. Laat vandaag de start zijn van iets nieuws. We zijn nooit te oud om te leren, we kunnen nog heel wat maanden en jaren mee. Dus als je het graag anders wilt zien, doe er dan wat aan! Kom van die bank af, schrijf een plan of tekening een doel. Je kan elke dag iets nieuws beginnen, hoe leuk is dat! Wat voor nieuws ga jij vandaag doen?

Wil je meer blog lezen? Klik dan op Blog om naar het overzicht te gaan.