IMG_3853-HR

Psychologie van eetgedrag

De psychologie van eetgedrag, daar heb je misschien wel eens van gehoord. Maar wat is voor jou nu eigenlijk de meerwaarde van een coach die jou begeleidt vanuit de psychologie van eetgedrag. En wat houdt het eigenlijk in? Dat leg ik je graag uit.

Psycholgie

Psychologie is kortgezegd de wetenschap van gedrag, gedachten en gevoelens. Waarom doen mensen wat ze doen, denken ze wat ze denken en voelen ze wat ze voelen. Door daar inzicht in te krijgen, kun je je gedrag, gedachten en gevoelens beter leren begrijpen en interpreteren. En alleen wanneer je je gedrag goed leert begrijpen, kun je je gedrag ook blijvend veranderen. En alleen wanneer je je gedachten en gevoelens goed leert interpreteren, kun je op een efficiënte manier om leren gaan met je gedachten en gevoelens. 

Eetgedrag

Eten is gedrag en daarom staat bij de psychologie van eetgedrag, juist dat GEDRAG centraal. Het gaat niet zozeer om WAT je eet, maar om WAAROM. Want jij weet heus wel wat “gezond” is en wat “ongezond”. Maar waarom kies je dan toch zo vaak voor “ongezond” eten? En (als het goed is) wil jij graag iets veranderen aan je eetpatroon en eetgewoontes, maar waarom lukt het dan meestal niet om ook echt tot blijvende verandering te komen? 

Psychologie van eetgedrag

Bij de psychologie van eetgedrag is er aandacht voor het ontstaan van je eetgedrag, voor de factoren die jouw eetgedrag in stand houden en voor hoe jouw eetgedrag blijvend kan worden veranderd. Daarbij zijn dus ook je gedachten en gevoelens heel belangrijk, omdat die vaak het veranderen van je eetgedrag in de weg staan. Denk aan allerlei belemmerende of beperkende negatieve gedachten die ervoor zorgen dat je niet in jezelf geloofd of de poging tot veranderen alweer opgeeft voordat je goed en wel bent begonnen. Misschien heb je het idee dat je een gebrek aan wilskracht, discipline of doorzettingsvermogen hebt of heb je het idee dat je niet zou mogen falen, dat je niet goed genoeg bent en je alles perfect zou moeten doen. Al dat soort gedachten helpen je nu eenmaal niet echt bij het veranderen van je eetgedrag, dus daar zul je mee aan de slag moeten. Maar ook je emoties zoals verdriet, onrust en stress die er misschien voor zorgen dat je gaat snoepen of overeten, verdienen de aandacht en vooral een gedegen aanpak.

Coachen op gedrag

Alleen wanneer je een coach hebt die de psychologie van eetgedrag goed begrijpt, kan deze je ook echt goed bijstaan in het veranderen van je eetgedrag. Want daarvoor is veel meer nodig dan alleen kennis over voeding, voedingsstoffen en het menselijk lichaam. Je coach moet begrijpen waarom jij het lastig vindt om je gedrag te veranderen en je daarin kunnen begeleiden. Je coach moet kunnen zien hoe jij jezelf soms in de weg zit met je eigen gedachten en je daar op een andere manier mee om leren gaan. En je coach moet snappen hoe jouw gevoelens ervoor zorgen dat je je soms niet gedraagt zoals je dat zou willen en je daarbij kunnen helpen. 

GRATIS Facebook Community

 
Ben jij al lid van de Psychologie van Eetgedrag Community? Een gratis community op Facebook, waar ik samen met 9 andere coaches content deel op het vlak van de psychologie van eetgedrag. In deze community delen wij geen tips om af te vallen of oplossingen om snel kilo’s kwijt te raken. Je ontvangt hier wel tips om toe te werken naar een gezonde relatie met eten en jezelf.
 
Elke week wordt hier content gedeeld en we staan graag graag voor je klaar. Geen verplichtingen en geen verkooppraatjes, gewoon 10 ervaren en gemotiveerde coaches die graag wat voor je betekenen en meer aandacht willen genereren voor de psychologie van eetgedrag.
 
Was je al lid van Jouw December of Jouw Januari? Dan ben je nu ook automatisch lid van de Psychologie van Eetgedrag Community. Wil jij je hier GRATIS en vrijblijvend voor aanmelden? Je bent van harte welkom!