POST

Smoesjes en excuses die je niet verder gaan helpen….

Wild Muse 1. Photo's (10)

Maandag begin ik, wat een excuus is dat! Ik hoor het mezelf vaak zeggen. Dat ik maandag weer begin met goed eten, gezond eten, geen snoep en koek en de hele week super streng moet zijn voor mezelf. Nu denk je misschien, ‘he dat is gek, Marieke is toch juist de foodcoach in dit verhaal. Waarom heeft zij hier dan ‘last’ van.’ Ja weet je, ook foodcoaches en dieetgoeroes hebben hier soms last van. Wij hebben misschien meer kennis over gezond eten en eetgedrag maar ja, wij blijven ook gewoon mensen. En dat mag ook want gelukkig hoeft helemaal niemand perfect te zijn. Ook ik heb soms nog eens last van smoesjes en excuses.

Want ‘maandag begin ik’, is simpel gezegd een excuus om daadwerkelijk je echte ‘probleem’ aan te pakken.

Ik heb wel gemerkt dat ik de afgelopen jaren minder last heb van smoesjes en excuses. Een aantal jaren geleden, toen ik nog niet werkte als foodcoach, had ik ontzettend veel last van het verzinnen van smoesjes. En ‘maandag begin ik’ stond altijd met stip bovenaan. Ik had deze gedachte echt heel vaak. Dan was ik weer eens 10 kilo aangekomen en vond ik dat ik moest lijnen om dat er weer af te krijgen. En wat gebeurd er dan met je? Juist je begint aan een of ander dieet waarbij jij jezelf alles ontzegt. Je mag van jezelf niets meer eten en je zegt overal nee op. Eigenlijk is dat heel erg zwart wit denken. Als je niets ‘verkeerds’ hebt gegeten dan heb je het goed gedaan. Maar als je wel iets ‘verkeerds’ hebt gegeten zoals bijvoorbeeld een koekje dan ben je echt fout bezig. Tenminste dat denk je dan over jezelf.

Ik weet niet of jullie dat herkennen. Misschien ben je niet van het lijnen en diëten. Of misschien heb je juist alle dieetboeken in de kast staan. Hoe dan ook, maandag begin ik kan je eigenlijk overal wel op toepassen. Want waarom schuiven wij bepaalde zaken naar voren in onze agenda of stellen wij bepaalde zaken uit? Komt van uitstel geen afstel?

Ik denk dat we gewoon te streng zijn voor onszelf. Zeker als je het hebt over voeding. Want als jij jezelf weinig of niets ‘lekkers’ gunt dan wordt je daar toch niet happy van? Het is dan niet zo raar dat wij dat willen uitstellen. Eigenlijk vinden wij lijnen en diëten helemaal niet leuk maar zegt 95% van de mensen die ik spreek dat het wel MOET. Maar van wie dan? Van wij moet jij perse afvallen? En waarom moet dat allemaal zo snel gaan? Het liefst willen we 10 kilo afvallen in 4 weken. Maar waarom wil je dat eigenlijk? Kan het niet wat langzamer? Want als het wat langzamer mag van jezelf, is er ook meer ruimte voor iets ‘lekkers’.

Één van de eerste opdrachten die ik samen met mijn klanten doe is het vast stellen van waarden. En dat doe ik omdat ik het belangrijk vind om te ontdekken WAAROM jij wilt afvallen, energieker wilt worden of een gezonde leefstijl wilt krijgen. En vaak komen we samen tot de conclusie dat het niets met de weegschaal te maken heeft. Er gaat een meer waardevol doel achter schuil. Bijvoorbeeld nog langer kunnen genieten van het gezin of de kleinkinderen. Of weer meer jezelf worden, je écht happy voelen in je lijf.

Waar begin jij maandag aan? Begin je weer met afvallen, een dieet of begin je met goed zorgen voor jezelf? Want eigenlijk gaat het er niet om dat je maandag begint, ook al begin je dinsdag. Het gaat erom waarmee je gaat beginnen. Denk eens goed na, waar liggen jouw behoeftes? Wat wil jij bereiken en hoe wil jij dat doen? Stort je niet weer in één of ander dieet, wat trouwens al helemaal niet leuk is om te doen. Maar focus eerst eens op jezelf. Wat is je doel en wat heb je nodig om dat doel te behalen. En als dat duidelijk is dan kan je beginnen. Op maandag, of dinsdag of welke dag dan ook.

Succes en maak er wat van deze week!

Wil je meer blog’s lezen klik dan op deze link: Blog