POST

Stop met diëten en ga weer eten!

Gezond eten-min

Ben jij het ook zo zat om elke keer weer opnieuw te beginnen met lijnen? Of dat je weer de zoveelste poging doet om af te vallen maar dat je steeds weer terugvalt? Het is zo cliche maar heel veel mensen beginnen altijd met een dieet maar maken dit eigenlijk nooit af.

De zoveelste poging

Bedenk maar eens een moment dat je de zoveelste lijn poging hebt gedaan. Je past je voeding aan, je eet bijvoorbeeld geen koolhydraten meer. Het gaat een tijdje goed, je bent lekker bezig en volop in de Ketose, zoals ze dat zo hip zeggen. Je eet een hele maand alleen maar groente en eiwitten en je vind dit eigenlijk helemaal niet lekker. Je mist je fruit en je broodje en het liefste zou je er alles voor over hebben om chocola te mogen eten.  Je bent op een streng dieet.

Stofwisseling verlaagd

Het probleem van dit dieet is dat, naast dat het gewoon niet lekker is, jouw stofwisseling (verbranding) op een laag pitje komt te staan. Je krijgt namelijk veel te weinig kilocalorieën binnen waardoor je wel gaat afvallen maar zodra je weer ‘gewoon’ gaat eten je weer heel snel aankomt. Je stofwisseling blijft namelijk laag.

Je snakt naar zoet

Daarnaast ontzeg je jezelf allerlei voedingsmiddelen die jij lekker vind. Grote kans dat je deze voedingsmiddelen juist extra gaat eten als je stopt met het dieet. Is dat herkenbaar? Stel dat ik jouw vraag om de hele dag geen M&M’s te eten, nee doe maar de hele week. Geen M&M’s dus, ook niet een handje of een doosje helemaal niets. M&M’s zijn immers super slecht dus die mag je niet, GEEN M&M’s!!! Waar heb jij nu zin in? Wat denk je dat je gaat doen zodra ik even weg ben en je niet meer volg? Juist je gaat M&M’s eten soms niet meteen maar wel op den duur

Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die nooit eens snoept of drinkt of een ijsje eet, of een zakje chips.

Het is dus ook totaal niet realistisch om te bedenken dat jij dat nu wel kan doen. Misschien kan je dat 2 weken volhouden maar dan is de lol er wel vanaf. Dan heb je echt grote behoefte aan eten en dan juist aan eten wat op een soort verboden lijst staat geschreven.

Terugvallen in oude patronen

95% van de mensen die een dieet volgen vallen weer terug op het oude gewicht. Soms komen ze zelfs nog meer aan dan dat ze begonnen waren. Dit is het bewijs dat een dieet dus niet werkt. Soms werkt het als kickstart om even snel wat gewicht kwijt te raken maar pas je jouw leefstijl niet aan dan val je altijd weer terug. 5 kilo afvallen in één week lukt wel maar is verre van gezond en bovendien krijg je alleen maar meer behoefte om te snaaien. Het is dus nooit een oplossing voor de lange termijn.

Positive vibes

Waar ik wel in geloof is de kracht van gedragsverandering, dan ga je pas veranderingen meemaken. Kijk altijd naar de dingen die je wel lukken, de veranderingen die je hebt gemaakt en de resultaten die je hebt behaald. Het hoeft niet altijd om gewicht te gaan.

Als jij in de week meer hebt gesport en minder hebt gesnoept is dat ook een positieve verandering?

Dat zijn veranderingen op de lange termijn. Met kleine stapjes en aanpassingen kom je veel verder en daar wordt je zelf ook veel gelukkiger van.

Anno 2020 is het daarom echt niet meer ok om een dieet te volgen of om extreem te gaan lijnen. Kies liever voor resultaat wat blijvend is. Misschien duurt het wat langer en ben je pas over een aantal maanden bij je doel maar wat maakt dat uit als het dan vervolgens blijvend is?

Wil je meer leren over gezond afvallen, stoppen met diëten en wil je graag energiek en fit worden? Geef je dan nu op voor de gratis Webinar op donderdag 10 augustus dan ga ik je er alles over vertellen! Klik op onderstaande link en jij bent erbij!

https://blijf-gezond-nijkerk.webinargeek.com/back-2-basic

Een hele mooie en gezonde week voor jullie!
Liefs Marieke