POST

Wat zijn jouw waarden?

happy

Goedemorgen allemaal, hebben jullie net zo lekker geslapen als dat ik heb gedaan? Nou ik zal je eens wat vertellen. De maand december, en november en eigenlijk ook de maand september, ok, eigenlijk het hele jaar vanaf maart heb ik genoten van lekker eten en wijn, veel wijn. Nu wil ik niet meteen zeggen dat ik een alcoholprobleem heb, maar echt op donderdag ging de fles open en op zondag was die leeg. Ik was er een beetje klaar mee. De wijn smaakte niet meer echt. Ik kon er niet écht van genieten het was eigenlijk meer een middel om het allemaal wat leuker te maken. Herkenbaar? Je geniet er niet meer écht van maar je lijkt het ‘nodig’ te hebben om je iets gelukkiger te voelen. Ik geef het maar gewoon toe, want dat is ook hoe de vork in de steel zit. En ik denk stiekem dat veel mensen dat eigenlijk wel herkennen.

Het is ook echt niet zo gek want zo’n fantastisch jaar is het niet geweest. En ik wil de Corona crisis hier niet de schuld van geven maar geef toe, iets meer fun in je leven afgelopen jaar was meer dan welkom. En vaak ga je dat zoeken in de dingen die jou dat op dat moment kunnen geven. Zoals wijn of eten. Maar dat moment is altijd maar even. Want soms voel je je schuldig daarna of ben je teleurgesteld in jezelf.

En om uit dat negatieve cirkeltje te stappen dacht ik, dat ga eens anders doen vanaf januari. Ik vroeg mezelf af: Wat vind ik eigenlijk belangrijk in het leven? Waar krijg ik energie van? Wat vind ik leuk om te doen? Maar ook wat zijn mijn waarden. Ik ging terug naar de basis. Wat had mijn lijf nodig om happy te worden? Voor mij was dat rust, natuur, plezier en gezondheid.

En op basis van deze waarden ben ik eens goed gaan nadenken hoe ik dat kon toepassen het komende jaar. Ik ben lekker gestart, al zeg ik het zelf. De wijn is de deur uit, evenals de suikers. Ik heb mijn agenda anders ingedeeld zodat ik meer rust en tijd heb om de dingen te doen die ik écht leuk vind zoals lopen op de hei of in het bos. En weet je, het werkt ook aanstekelijk. Ons vaste wijnclubje op vrijdagavond is zelfs omgezet naar een vast Rivella clubje. En wat vind ik dat leuk en gezellig!

Misschien zijn het goede voornemens, misschien wel niet. Het maakt mij niet uit hoe je het wilt noemen als je maar eens goed nadenkt waar jouw behoefte liggen. Wat vind jij belangrijk in je leven? Welke waarden zijn voor jouw écht van belang? Wat vind je belangrijk in het contact met anderen mensen of als je kijkt naar persoonlijke groei en je gezondheid. Je opleiding en je werk of ontspanning en vrije tijd. Maak eens een lijstje en kom je er niet uit, je weet mij te vinden!

Om weer even terug te komen naar het begin. Ik vroeg of jullie lekker hadden geslapen. En eigenlijk was dat met een reden. Ik sliep de afgelopen maanden erg slecht. Misschien komt dat door de huidige situatie of het minder goed voor mezelf zorgen.  Maar goed, er waren veel ochtenden bij dat ik niet uit mijn bed te slepen was. Sinds het nieuwe jaar is dat echt totaal anders. Ok we zijn nog maar op de helft maar dan nog. Ik ervaar echt meteen wat goed voor jezelf zorgen met je kan doen. En ik geloof, als ik het kan, dan kan jij het ook!

Zijn er dingen in jouw leven die je graag anders wilt zien. Misschien wil je fitter worden, of je algehele gezondheid verbeteren. Misschien wil je stoppen met roken of minder wijn drinken. Of misschien vind je het vervelend dat je geen rust pakt en wil je dat veranderen. Ga dan eerst eens terug naar de basis. Bepaald eens heel goed wat jij belangrijk vind en ga vanuit die positie kijken hoe jij dat kan veranderen in je leven. Die motivatie brengt je namelijk veel verder dan de motivatie van ‘het moet maar’. Je moet helemaal niks, maar misschien wil je het stiekem zelf gewoon heel graag.

Fijne dag allemaal!
Liefs Marieke